İçeriğe geç

Balıkesir Yörükleri Hangi Boydan

Balıkesirde hangi yörükler var?

Bergama: İslamlar, Kızılçukur, Demirciler, Mazılı, Kıroba, Kocaoba, Yenice, Samanlık, Çağlan, Çakirler, Yanigüzel köyleri. Balıkesir’de yaptığımız derlemelerde tespit edebildiğimiz Yörük boyları Karakeçili, Kılaz, Kubaş, Yaycı Bedir, Şehitli, Ahmetli, Hardal, Nacaklı ve Yüncü boylarıdır.

Balıkesirliler hangi Türk boyundan?

Bölge halkı Doğu Balkanlar’dan gelir ve isimlerini Truva Savaşı’ndan önce Trakya üzerinden Anadolu’ya giren bir Trak kabilesinden alırlar. Mysianlar Anadolu’ya ilk olarak M.Ö.’de geldiler. 1200 civarında başladıklarını söylemek güvenlidir. Balya (Perikharaksis) yerleşimleri bu bölgenin sınırları içerisinde yer almaktadır.

Yörüklerin kökeni nereye dayanıyor?

Yörükler, Oğuz kökenli Türklerin göçebe bir yaşam tarzı sürdüren, ağırlıklı olarak Anadolu dağlarında ve kısmen Balkan Yarımadası’nda yaşayan bir alt grubudur.

Yörükler hangi soydan?

Yörükler Türkmen/Oğuz kabileleridir. Yörük, göçebe bir yaşam tarzını benimsemiş kişidir. Yörük kelimesi, Anadolu’da yayla kış hayatı yaşayan Türkmen kabileleri (Obalar) için de kullanılır. 1990’lara kadar kademeli olarak devam eden bu yaşam biçimi, çok küçük ölçekte de olsa günümüzde de devam etmektedir.

Balıkesir soyu nereden gelir?

Tarihçilere göre Balıkesir ismi Bizans İmparatoru Hadrianus’un av partileri için yaptırdığı Paleo Kastro (Eski Kale) kelimesinden gelmektedir. Tarihi bir gerçekliği de olan bu isim daha sonra halk etimolojisi sayesinde çeşitli hikayelere ve yorumlara konu olmuştur.

Balıkesir hangi Oğuz boyundandır?

Çepniler, Türklerin 24 Oğuz boyundan biridir ve bu kabile ismi altında Avşarlarla birlikte günümüze kadar yaşamaktadırlar. Balıkesir Çepni halkının, günümüzdeki yerleşim yerlerine genellikle Orta Anadolu’dan geldiği düşünülmektedir.

Balıkesir nerenin göçmeni?

Kullanıcı Notu: Balıkesir nüfusunun çoğunluğu altı etnografik karaktere ayrılır: Manav, Yörük, Çepni, Türkmen (Tahtacı), Muhacir ve Tatarlar. 19. yüzyılda Balkanlardan Boşnaklar, Arnavutlar ve Pomaklar ile Kafkaslardan Çerkezler ve Gürcüler bölgeye yerleşmiştir.

Balıkesir Alevileri nereden gelmiştir?

1305 – Sarı-Saltuk Türkmenleri (Kazdağı Türkmenleri), Alevi-Bektaşi inancına sahip, Ece Halil önderliğinde Dobruca bölgesinden Anadolu’ya dönerek Karesi topraklarına sığınmışlardır. Bugün Kaz Dağları’nda yaşayan Tahtacılar halkının kökenidirler.

Balıkesir’de hangi beylikler var?

Karesi Beyliği, Karesioğulları Beyliği, Karasi Beyliği veya Karasioğulları Beyliği, Anadolu Selçuklu Devleti’nin dağılmasından sonra Balıkesir-Çanakkale ve Bergama bölgesinde Oğuz boyları tarafından kurulan bir Anadolu Türk beyliğidir.

Yörükler hangi Oğuz boyundan?

Üç boydan değil, tüm Oğuz boylarından Yörükler vardır. Yörüklük, soy veya boy ayrımı değil, göçebe olan ve çoğunlukla Oğuz boylarına (bazı Tatarlar, Kıpçaklar) mensup Türkmenlerin adıdır.

En çok Yörük hangi ildedir?

Selçuklu İmparatorluğu döneminde Anadolu’ya gelen Yörükler, Osmanlı kayıtlarında yürüyen anlamında Yörük veya Orta Asya’da adlandırıldıkları gibi “Bozuluş” olarak tanımlanmaktadır. Tamamen Türk’türler, bugün “yerleşik” yani yerleşik Yörüklerdir; Manisa, Balıkesir, Kütahya ve Afyonkarahisar’da yerleşiktirler.

Yörük Çingene midir?

Çingeneler göçebe bir halktır. Ama o bir Yörük değildir.

Balıkesir Yörükleri kimdir?

Bunlar 1862’den sonra yerleşip köy kurmak zorunda bırakılan Türkmenlerdir. Başlıca Yörük grupları: Karakeçili, Yağcıbedir, Kılaz, Hardal, Nacakçı, Yüncü, Kubaş, Kızılkeçili, Şehitli, Söğüt, Kirli Kubaş, Kebekli Avşarı, Horturum Yörük.

Yörüklerin mezhebi nedir?

Bugün Edremit ve çevresindeki Tahtacılara Yörükler tarafından Türkmen denmektedir. Bu bölgede Türkmenlik Alevilik veya Kızılbaş anlamına gelmektedir.

Yörüklerin atası kimdir?

Yörükler, Doğu Göktürklerinin bir kolu ve Uygurlar, Kazaklar, Kırgızlar ve Türkmenler gibi bir Türk kabilesidir. 745’e kadar Göktürklerin kurucu ve temel unsuru olarak Orhon, Altay, Tanrı, Sayan ve Aladağ dağlarında göçebe olarak yaşadılar. Göktürklerin (Kutlukların) egemenliğinin sona ermesinden sonra Uygurlara tabi oldular.

Balıkesir’de hangi beylikler var?

Karesi Beyliği, Karesioğulları Beyliği, Karasi Beyliği veya Karasioğulları Beyliği, Anadolu Selçuklu Devleti’nin dağılmasından sonra Balıkesir-Çanakkale ve Bergama bölgesinde Oğuz boyları tarafından kurulan bir Anadolu Türk beyliğidir.

Balıkesir göçmen mi?

XVII. yüzyıl. 1960’lı yılların sonlarındaki göç hareketleri sırasında Yörükler, Türkmenler ve Çepniler gibi birçok Türk boyu Balıkesir bölgesine gelip yerleşti.

Balıkesir’de hangi medeniyetler yaşamıştır?

Orta Çağ’dan itibaren Bizans ve Türk yerleşimlerine ev sahipliği yapan ve bir süre Karesi Beyliği’nin egemenliğinde kalan yarımada, Osmanlı döneminde Karesi Sancağı’nın bir parçası olarak gelişmeye devam etmiş ve Karesi Sancağı’ndan gelen yoğun göç nedeniyle yeni yerleşimlere ev sahipliği yapmıştır. Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerinde Balkanlar’ın Osmanlı İmparatorluğu’nun bir parçası olduğu bilinmektedir…

Balıkesir Sındırgı hangi Türk boyundandır?

Başbakanlık Arşivi’ndeki belgelere göre Yaycı Yörüklerin yerleşim alanları genel olarak şu şekildedir: Kırşehir, Bozok, Halep Kara Hisarı Şarki, İçel Sancak, Anamur Kazası, Adana Sancağı, Kütahya Sancak Balya Mahallesi, Karesi Balıkesir Sancağı Sındırgı Mahallesi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Uzun Boylu Escort